In lastige tijden zijn wij uw ideale adviseur.
Van Herk Familierecht richt zich in het bijzonder op ondernemers, vrije beroepers, medische specialisten en/of hun echtgenoten. Het kantoor is gespecialiseerd in het huwelijksvermogensrecht: de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden, verrekenbedingen en een gemeenschap van goederen. Onze speciale belangstelling gaat ook uit naar familierechtzaken met een internationaal karakter. Dat zijn zaken waarin de echtgenoten niet (beiden) in Nederland wonen, en/of waarin zij verschillende nationaliteiten hebben, en/of waarin het gaat om expats die tijdelijk in Nederland wonen.
Expertises
-
Echtscheiding
Echtscheiding wordt door de rechter uitgesproken op gemeenschappelijk verzoek van de echtgenoten of op eenzijdig verzoek van een van hen. De enige grond voor echtscheiding (in NL) is de duurzame ontwrichting van het huwelijk. De duurzame ontwrichting wordt aangenomen als een van de echtgenoten stelt dat het zo is. Nadat de echtscheiding is uitgesproken, eindigt het huwelijk pas wanneer de uitspraak is ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente, waar de echtgenoten zijn gehuwd. De datum van die inschrijving is de datum waarop de echtscheiding definitief wordt.
Lees meer -
Alimentatie
Na echtscheiding (en ontbinding van een geregistreerd partnerschap) kan er sprake zijn van een onderhoudsverplichting van de ene ex-echtgenoot jegens de andere. Dat is afhankelijk van behoefte enerzijds en draagkracht anderzijds. De wet geeft geen specifieke regels. De behoefte wordt o.a. gebaseerd op de levensstijl tijdens het huwelijk.
Lees meer -
Vermogen
Als de (a.s.) echtgenoten voorafgaand aan of tijdens het huwelijk geen huwelijkse voorwaarden zijn overeengekomen, dan geldt er een algemene gemeenschap van goederen (waarin ook het vermogen valt, dat iedere echtgenoot had bij de aanvang van het huwelijk), die bij het einde van het huwelijk moet worden verdeeld. Voor de omvang/samenstelling van deze gemeenschap geldt de datum van indiening van het verzoek tot echtscheiding als peildatum.
Lees meer -
Samenlevers
De wettelijke regels die voor gehuwden en geregistreerde partners gelden, zijn niet automatisch van toepassing op samenlevers zonder contract. Zo geldt er bijv. geen alimentatieverplichting tussen samenlevers. Ook is er niet automatisch een gemeenschap van goederen. Vaak zijn er vermogensverschuivingen tussen samenlevers: de een investeert privévermogen in bijv. een huis dat op naam van de ander staat. Als er geen afspraken zijn gemaakt, heeft de partner die geïnvesteerd heeft niet automatisch een recht op vergoeding daarvan, bij het uiteengaan.
Lees meer -
Internationaal / Expats
Een echtscheiding heeft een internationaal karakter wanneer de echtgenoten, of een van hen, niet de NL-nationaliteit hebben, of wanneer zij (of een van hen) niet in NL wonen.
Lees meer